Vatican – Urbi et Orbi

Urbi et Orbi înseamnă „for the City and for the World”, ceea ce semnifică că mesajele papalității nu sunt adresate numai orașului Roma și locuitorilor săi ci întregii lumi. N-am știut asta până… azi (tot e bine că am aflat până la urmă).

Vatican e Roma și e Italia, oricât ar fi el cel mai mic stat din lume. E un must see dacă ajungi la Roma și nu ești neaparat catolic. E un obiectiv turistic prin el însuși, mai mult decât un leagăn al creștinătății. Se află în inima Romei, la 5 minute de Castelul Sant Angelo și la 6 minute de Tibru, iar anual milioane de oameni ajung aici în vizită. Vaticanul atrage ca un magnet și nu cred să existe cineva care odată ajuns la Roma să nu își plănuiască o zi aici. Dacă mi-am dorit să ajung la Vatican a fost din 3 motive clare:

 1. Am vrut să mă aflu în Piazza San Pietro, de unde vedeam încă din copilărie cum Papa Ioan Paul al II lea transmitea mesajele de sărbători (eram fascinată de mulțimile pe care le vedeam la televizor cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou)
 2. Am vrut să urc pe cupola celei mai mari catedrale din lume pentru că știam că de acolo se obține panorama cea mai bună asupra Romei
 3. Îmi doream să ajung sub Capela Sistină a lui Michelangelo (știam că pentru asta va trebui să ajung la Muzeul Vatican)

Toate acestea s-au întâmplat într-o zi superbă de toamnă când soarele îmbrăca într-o lumină caldă Catedrala San Pietro și o făcea să arate chiar mai mare decât este. Așa am văzut eu capitala catolicismului mondial și inspirată de ce am făcut eu, încerc să vă fac câteva recomandări și vouă, nu înainte de a vă aminti că:

 • în general Vaticanul este un loc aglomerat, cozile sunt interminabile atât la intrarea în catedrală (uneori cozile ies din Piazza San Pietro) cât și la intrarea în muzeul Vatican
 • Catedrala se poate vizita gratuit, în timp ce intarea în muzeul costă de la 15 euro în sus
 • Muzeul este imens, de aceea recomand să vă rezervați o zi pentru Vatican + Muzeu
 • la Muzeu se pot face rezervări și pe site, eu am fost fără rezervare și am intrat relativ ușor
 • evitați weekend-urile, este infiorător de aglomerat (mai ales perioada mai-septembrie)
 • nu ratați o plimbare prin Grădinile Vaticanului
 • înțelegeți că nu o să reușiți să vedeți chiar tot și nici nu ar trebui să vă doriți asta
 • nu uitați unde sunteți și îmbrăcați-vă cât mai adecvat cu putință (este în primul rând o dovadă de respect pentru propria persoană)
 • ce trebuie neaparat să faceți: să urcați pe Cupolă, Roma vi se va arăta ca în imaginea de mai jos

525219_147916715389227_1970077957_n

Cum vă recomand să vizitați Vaticanul:

 1. Începeți cu drumul care duce spre Piazza San Pietro, face parte din statul Vatican și este înțesat cu magazine cu suveniruri, librării și localuri cochete. Odată ajunși în Pizza San Pietro, faceți un ocol (e imensă, nu mai are rost să vă spun), merită descoperită la pas, poposit lângă coloane, admirat Catedrala San Pietro în toată splendoarea sa, de la depărtare, ca să o puteți cuprinde cu privirea. O să remarcați și obeliscul din mijlocul pieței, în jurul căruia se recreează scena nașterii și se așează bradul de Crăciun în luna decembrie. Priviți Catedrala așa cum o privesc miile de oameni care vin aici în Piață să-l asculte de Papă de la balconul său. Pont: odihniți-vă lângă coloane și amuzați-vă de porumbeii atât de blânzi care îți mânâncă din palmă.
 2. Intrați în Catedrală. Dacă aveți noroc și nu prindeți o zi aglomerată este perfect, dacă nu, așezați-vă frumos la rând și evitați îmbulzeala. Oricum la intrarea în catedrală o să vă simțiți ca niște furnici mici de tot. Abia acolo la ușa ei o să realizați cât de mare este de fapt. Interiorul, deși nu grozav de ornamentat față de alte catedrale, dacă ați mai văzut, o să vă copleșească, totul pare atât de mare încât vă este clar că cineva a exagerat proporțiile. Nu faceți ca mine, care am uitat de tot și toate odată ajunsă în interior, ci remarcați undeva la intrare în partea dreaptă, capodopera lui Michelangelo, Pieta. Drumul spre altar o să vi se pară lung pentru că ESTE lung, cam de mărimea unui stadion 😀 Lume multă înăuntru, pregătiți-vă pentru o atmosferă mai puțin solemnă, totuși locul este un fel de Mecca, dar pentru altă religie.
 3. Dacă doriți să vizitați și celelalte Basilici și Biserici ale Papalității, o puteți face, desigur. Ele sunt: San Giovanni in Laterano, San Paulo Fuori le Mura și Santa Maria Maggiore. Vă dați seama că dacă oricare din aceste basilici ar fi singură în orice alt oraș, ar reprezenta principalul punct de atracție. Aici ele sunt doar „celelalte Basilici ale Vaticanului”.
 4. Abordați Muzeul Vatican lejer și fără încrâncenare înțelegând și aici că este imposibil de văzut chiar tot, mai ales într-o singură zi. Dacă mergeți de capul vostru (ca majoritatea turiștilor, și eu am făcut la fel) nu ratați măcar: Capela Sistină (Sixtină, ambele variante acceptate) despre care se spune că ar deține cel mai faimos (și frumos) tavan pictat din lume. De asemenea a nu se rata: Frescele lui Rafael și Michelangelo (și dacă nu ești cunoscător tot îți vor plăcea la nebunie), Galeria Hărților sau Comorile etruscilor. Dacă ești un cunoscător sau un pasionat optează pentru un tur ghidat, este mai scump, dar cred că merită din plin. Aș fi tentată să apelez la un astfel de tur data viitoare ca să înțeleg mai bine ce văd.
 5. La ieșirea de la Muzeul Vatican, răpește-ți câteva ore din timpul tău prețios de vacanță și oprește-te în Grădini, stai pe o bancă la soare și soarbe din priviri verdele crud al ierbii în orice anotimp. Arată de parcă Michelangelo ar fi aruncat și acolo, la întâmplare, un fel de vopsea verde care rezistă timpurilor. Apoi, fă ceva ce eu nu am făcut: vizitează mormintele Papilor și bineînțeles Mormântul Sfântului Petru de sub grandioasa Catedrală.
 6. Nu în ultimul rând, urcă pe Cupolă, este un sfat pe care îl dau tuturor fără să mă gândesc. Este experiența maximă pe care o poți obține la Vatican. Există lift, există și opțiunea de a urca pe trepte. Imaginile de neuitat asupra Romei îți vor răsplăti fiecare pas.

543747_147916858722546_1461242588_n

Ce alte perspective mai poți avea asupra Vaticanului:

 • de pe Cupolă se văd foarte frumos și Grădinile Vaticanului, în partea opusă panoramei Romei
 • se poate vedea și Muzeul Vatican din exterior (tot panoramă de pe Cupolă)
 • superb, se poate admira Vaticanul și din Castelul Sant Angelo sau de pe oricare din podurile de peste Tibru din apropiere (recomand Podul Sant Angelo străjuit de îngerii săi)
 • o plimbare de noapte la Vatican este și ea obligatorie mai ales dacă aveți o cazare în apropiere
 • tot noaptea un view spre Vatican peste Tibru, luminile lui arată demențial oglindite în apă
 • mai multe imagini aici

Știați că?

 • la Vatican, chiar în Catedrala San Pietro, se pot oficia cununii și botezuri contra unor sume uriașe pentru bugetul unui muritor de rând? (dar ce fel de ceremonii vor fi acelea!!!)
 • există tururi culturale în care te poți întâlni față în față cu Papa pentru un minut sau două?
 • populația Vaticanului se ridică undeva la 900 de persoane? (în creștere, n-am idee cum) 😛
 • se zice că rata criminalității este mult mai mare decât a Italiei, aproximativ 90% din cazuri rămânând nerezolvate? (vezi Îngeri și demoni, dar asta numai ca să terminăm într-o notă nostimă) 🙂

Concluzie: TREBUIE să vizitați VATICANUL măcar o dată în VIAȚĂ!

8 thoughts on “Vatican – Urbi et Orbi

 1. Pai Bia, ca nu rezist sa nu intreb totusi, Papa presteaza servicii contra unor sume mari de bani…? :D. Gen sa se arate pentru un minut sau doua?? Hehehehe…. bine ca nu e voie sa fie femeie ca i s-ar fi facut niste aluzii nu tocmai flatante :P.

  1. Păi cică, nu el ia banii, ci ăia de fac turul (firme specializate, el e doar „personaj” în poveste) :))
   Și bine că nu-i femeie, exact, deși a fost una parcă, nu? Au descoperit la moarte că era femeie, de atunci îi controlează pe toți înainte de numire (ca la încorporare) :)) Sau e doar o altă poveste și asta? 😀

   1. Pai sigur, firmele iau banii, dar asa e si cu doamnele care „se arata”! :)))) El sta la aratat, nuuuu? Eeei, acum serios vorbind, tare nasol e sa fii personaj public. Radem noi, dar mi-e mila de el saracul. Desi cand te expui..stii ce faci. Nu e ca si cum s-ar fi nascut cu functia si n-ar avea de ales.
    Nu, e pe bune! Si cica nu doar una :)). Pai asta si gandeam cand am vazut ca a fost fumul alb si asteptam si faceam bursa de pariuri cu prietenii pe cine au ales… ca acum il verifica la „gloria mundi”.. indiferent cine e :)).

    1. Păi să-l verifice bine atunci 🙂 Că ai zis minunat „Nu e ca si cum s-ar fi nascut cu functia si n-ar avea de ales” 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *