Poveste din Manhattan-ul de Ev Mediu: San Gimignano

M-am gândit adesea că fără ieșirea din afara Florenței, Toscana mi-ar fi rămas ca și necunoscută. A fost până la urmă o întâmplare că am luat un tur prin regiune fără să am habar că inima o să-mi rămână acolo pentru multă vreme. Ca toate lucrurile care trebuie să ți se întâmple și vizita mea la San Gimignano a fost parcă predestinată.

San Gimignano este un loc splendid din Toscana. Dacă ai noroc să prinzi o zi senină, pe drumul de la Florența, o să zărești cum în zare se ridică spre cer tunuri ca în filmele fantasy, evocate în culorile peliculelor istorice. Cum au apărut acele turnuri acolo în Evul Mediu? Se pare că familiile înstărite se aflau într-un fel de competiție bazată pe orgoliu și cu cât averea le era mai mare, cu atât doreau să arate asta lumi construindu-și turnuri tot mai înalte.

59642_241217556059142_1145692272_n

Pentru mine primul gând s-a dus spre prințesele din povești, închise în turnurile lor, turnuri păzite eventual de balauri și pentru care prinții trebuiau să treacă prin toate probele destinului ca să le elibereze. Aici nu mai existau însă domnițe de eliberat, poate și pentru că multe din turnurile din evul mediu au dispărut odată cu decăderea orașului din timpul teribilelor epidemii de ciumă, care i-au ucis pe membrii familiilor înstărite și în general au decimat aproape toată populația așezării și a celor vecine. Dar, totuși până în zilele noastre au supraviețuit suficient de multe turnuri încât orașul să-și fi păstrat aura de oraș din alte timpuri și pe bune că nu m-am simțit niciunde până acum, mai din altă epocă ca la San Gimignano.

1532119_241217689392462_244089210_n

Motive să vizitezi această splendidă așezare medievală sunt cu sutele, trebuie să ai doar inima deschisă și mintea trează, să simți cum soarele toscan îți mângâie pielea în timp ce în zare se profilează domoalele dealuri verzi cu vițe de vie și chiparoși romantici. Sigur că poți alege un muzeu de vizitat (cum ar fi Muzeul torturii!! muhahaha!!) sau te poți reculege la Basilica Santa Maria Assunta, ori lua un cappuccino la o terasă din Piazza de la Cisterna… dar cel mai bine ar fi să respiri încet aerul medieval al străzilor încărcate de culoarea mierii și când încă mai ai energie, să urci în unul din turnurile deschise publiciului din a cărui vârf o să obții imaginea cea mai elocventă a Toscanei, imaginea unei nostalgii nedefinte, îmbinață cu frumusețea eternă a perenității lumii… și-ai să-ți spui că ai să revii poate în altă viață, căci locul acela care nu a dispărut de secole, nu va dispărea nici până la reîntoarcerea ta…

1511702_241217826059115_1246566670_n

Mai multe imagini din fascinantul San Gimignano pe pagina de facebook Vizitează Italia

5 thoughts on “Poveste din Manhattan-ul de Ev Mediu: San Gimignano

  1. Daca esti in Toscana si nu vizitezi San Gimignano e ca si cum nu ai fi acolo. Iara daca ajungi acolo si nu urci in turn, degeaba te-ai ostenit. Frumos articolul, frumoase imaginile. Am avut si eu sansa sa ajung acolo si confirm: este minunat!

  2. Ce frumos scrii! Felicitări pentru acest superb site!

    Şi eu iubesc Italia… mult de tot. Am străbătut Toscana doar cu trenul de la Bologna până la Roma, abia aştept să ajung de ziua mea în iunie la Firenze, oraşul marelui Michelangelo. Articolele tale mă ajută foarte mult, însă tot citind mi s-a făcut un dor de Italia de mi se sfâşie sufletul… Mă leagă amintiri superbe de această ţară pe care am văzut-o pentru prima oară acum 12 ani…

    Apropo de San Gimignano, am revăzut recent filmul Tea with Mussolini şi iată ce am descoperit: https://www.youtube.com/watch?v=hFjIYRHFXpo

    Începând cu minutul 2:10 ni se revelă sunetul sublim al unei „nostalgii nedefinite, îmbinată cu frumusețea eternă a perenității lumii…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *