Mestre – primul contact cu Italia

Deși prima dată am pus piciorul în Italia pe aeroportul de la Treviso, din acest orășel despre care am auzit că e simpatic foc, nu am văzut absolut nimic. Din fața aeroportului ne-am urcat într-un autobus, care pentru 5 euro (anul 2009) ne-a adus la Mestre, foarte aproape de Veneția cea mult dorită și peste măsură vizitată. Drumul Treviso-Mestre a fost unul edificator pentru ce urma să „pățesc” cu Italia, căci m-a suprins plăcut cu acele mici așezări curate și primitoare.

Însă primul contact cu Italia, l-am avut cu adevărat în Mestre. Mestre este un oraș, la prima vedere foarte mic, dar de fapt, cu vreo 50.000 de locuitori și face parte practic din teritoriul Veneției (partea continentală a Veneției). Are o poziție cu adevărat favorabilă, datorită legăturilor de transport spre Veneția și se spune că va rămâne punctul de pornire în explorarea lagunei Veneției.

Îmi amintesc că eram sub impulsul sentimenului de bine și inedit, după ce am finalizat perfect primul meu zbor cu avionul. Mai apoi era foarte cald, un august torid, amplificat de aglomerație, dar totuși ce respiram era un aer splendid mediteraneean, un aer care mi-a făcut mult bine psihic și care m-a făcut să-mi placă dincolo de cuvinte tot ce vedeam. Și nu exageram, acum privind în urmă pot spune că nu exageram.

P1110883

Am ales din timp pentru escapada italiană, cazare în Mestre. Ni se părea foarte accesibilă atât pentru Veneția cât și pentru alte orașe din zonă, pe care speram să le vedem în zilele de ședere în țara lui Casanova. Fără să știm exact ce rezervăm (eram începători), am rezervat o cameră la Hotel Centrale, foarte central după cum îi spune și numele, dar până la urmă am făcut câteva drumuri pe jos către Gară și Autogară, aflate ambele cam la 15 minute de hotel. Am aflat ulterior că hotelul dispune de o capacitate imensă, sute de camere, dar toate destul de micuțe (nici nu ai nevoie de mai mult, dacă îmi permiteți). Dacă ar fi să repet cazarea aș alege fără să clipesc aceste hotel, dar și Meste pentru plimbările din zonă. Camerele au fost curate, micul dejun continental sațios, iar prețul foarte decent față de ce se practică în Veneția. O să-mi amintesc mereu cu drag de camera de la Centrale și de discuțiile noastre din fiecare dimineață, în drum spre alt oraș.

P1110462

Mărturisesc că orașul propriu-zis nu l-am vizitat foarte mult, mai mult a fost vorba despre drumurile Hotel-Gară-Autogară, puzderia de magazine asiatice (foarte multe) și o seară tare drăguță la o pizzerie căreia, din păcate nu-i mai rețin numele, dar îi rețin pizza ca una dintre cele mai bune mâncare vreodată în Italia.

P1110885

Recomand Mestre pentru că:

 • prețurile sunt cu mult mai bune ca în Veneția
 • atmosfera nu este aceiași, dar fiind mai puțin turistic, ește și mai puțin aglomerat
 • ca peste tot în Italia găsești înghețată bună și culmea localul este deschis în orele de pauză când parcă toată Italia e pe stand by
 • legături excelente cu trenul spre destinațiile din apropiere (Veneția, Padova, Verona și chiar Bologna)
 • cazare mai ieftină (cu mult) și nopți mai liniștite
 • experiența unui orășel de lângă unul dintre cele mai aglomerate locații turistice din lume
 • un oraș în care aș putea locui (și chiar mi-ar place, vă spun sincer)
 • o poartă spre Italia

P1110884

Obiective turistice:

 • Torre dell’ Orologio
 • Palazzo da Re
 • Catedrala de secol 17 St. Lawrence
 • Palazzo Podestarile (Primăria)
 • Orto Botanico Locatelli (Grădina Botanică)

5 thoughts on “Mestre – primul contact cu Italia

 1. In februarie si eu am avut cazare in Mestre ,la Hotel Apogia Sirio, la 5 minte de centrul orasului. A fost bine, dar tot imi doresc o data sa ma cazez si-n Venetia, pentru ca in celelalte vizite am stat de 2 ori in Lido di Jessolo si in Marghera.

 2. Foarte frumos articolul :). Voi ajunge acolo la inceputul lunii septembrie. Imi poti spune, te rog, gara si autogara sunt una langa alta ?

 3. Si noi am fost cazati la Hotelul Central. Personalul f amabil, curatenie in camere, mic dejun diversificat si bun etc. Hotelul este f aproape de statia de autobuz care duce la frumoasa si inegalabila Venetie.

 4. Buna ziua,
  Unde imi recomandati si mie cazare ?voi merge cu sotul in august si acum caut cazare. Pentru Mestre ma hotarasem dar am tot citit pe forumuri si m.am speriat un pic, foarte au zis ca se fura foarte mylt si nu exista siguranta la diverse hotelyri au intrat peste ei in camera sunt foarte multi tigani. Ce parere aveti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *