„E clar, iubesc Italia!”

Pe Cami, cum îmi place mie să-i spun, am cunoscut-o prin intermediul blogului ei Despre una, despre alta… un blog pe care obișnuiesc să-l citesc diminața la cafea. Reușește în mod surprinzător să scrie de luni și până vineri ceva nou și de interes larg pentru fiecare dintre noi. Citind-o zilnic am ajuns să o cunosc destul de bine, deși nu ne-am întâlnit niciodată în realitate, însă sper că se va întâmpla cândva 🙂 Printre pasiunile ei, se numără și călătoriile și în ultimii ani abia așteptam să plece pe undeva în vacanță, ca să ne țină un jurnal de la fața locului cu poze frumoase și povești relaxante. Și pentru că știam că a fost și prin Italia de câteva ori și că își mai plănuiește să meargă, am rugat-o să ne povestească puțin despre una, despre alta, despre experiențele ei italiene… Mulțumesc draga mea Cami pentru această mărturisire frumoasă :* Iată ce a ieșit!

Am să vă povestesc în rândurile următoare despre experienţele mele italiene. Din păcate nu am văzut încă decât o mică, mică parte din Italia, dar cu siguranţă am să recuperez din acest handicap cu fiecare ocazie care mi se va ivi.

Pentru prima oară am ajuns în Italia in 2007, în vară. Am început cu Veneţia. Din punctul meu de vedere, nici că se putea mai bine. Am găsit un oraş fermecător, care a depăşit cu mult imaginea pe care o aveam eu formată în minte despre el.

Am găsit canale încântătoare, apă albastru-verzui, gondole elegante, străzi înguste şi animate, măşti vesele sau triste, paste delicioase, bărci pe post de autobuze, ambulanţe sau maşini de poliţie, porumbei care-ţi mănâncă din mână, Piaţa San Marco cu îngheţată delicioasă, case roz cu intrarea principală în apă, totul mult mai frumos decât pot descrie cuvintele. Am să revin aici pentru Carnaval odată, promit.

Picture 012

Călătoria noastră a fost una scurtă, s-a încheiat la Milano cel cosmopolit, modern şi aglomerat. Domul este cu adevărat impresionant, te lasă fără suflare. Mă rog, cu adevărat fără suflare te lasă urcarea până în vârful lui, dar merită fiecare treaptă urcată. Taurul din galeria Vittorio Emanuele pe ale cărui „bijuterii” dacă te învârţi cu călcâiul bine înfipt îndeplineşte dorinţe, a îndeplinit-o şi pe a mea, am revenit în Italia un an mai târziu pentru două săptămâni.

Am început cea de-a doua vizită în Italia tot la Milano. Prima zi ne-am petrecut-o la parcul de distracţii Gardaland, lângă Milano. Nouă ne place foarte mult să mergem în astfel de parcuri, aşadar am avut o zi de senzaţie.

IMG_1917

Cea mai frumoasă zi petrecută de mine în Italia a fost cea în care am fost la Lacul Como. Orăşelul Como îţi taie, pur şi simplu, respiraţia cu frumuseţea ei. Casele luxoase cocoţate pe dealul înverzit care coboară în lac te fac să-ţi doreşti să locuieşti acolo o viaţă, fără să mai pleci deloc, deloc. Ar fi o variantă, atât doar că sunt senzaţional de scumpe, sunt multe vedete internaţionale care au case acolo (pozasem şi casa lui George Clooney, doar că nu mai reuşesc să o identific în poze).

IMG_2045

După ce ne-am plimbat fără ţintă prin încântătorul Como, am plecat cu vaporaşul pe lac spre Bellagio. Plimbarea a fost de vis, priveliştea aşişderea. Am găsit un Bellagio plin, plin de flori. Nu am văzut încă niciun loc cu atât de multe flori (e drept, în Olanda nu am fost încă). Leandrii care umbreau aleile de pe malul lacului  te ameţesc de-a dreptul cu mirosul şi culorile florilor lor. Iubesc orăşelul ăsta!

IMG_2107

După oprirea de la Bellagio, plimbarea noastră pe lacul Como a continuat spre Lecco, un alt oraş neaşteptat de frumos. Apusul aici a fost unul din cele mai romantice de care am avut parte. De acolo ne-am întors cu trenul la Milano. Aceasta a fost cea mai frumoasă zi a mea în Italia.

O altă zi minunată am petrecut la Verona. Oraşul Julietei şi al lui Romeo, personajele lui Shakespeare, este foarte, foarte frumos. Ne-am sărutat în celebrul balcon al Julietei şi ne-am plimbat pe străzile oraşului mână-n mână şi ne-am bucurat de frumuseţile lui. Am văzut Amfitreatrul roman, Bazilica San Zeno Maggiore, Piaţa delle Erbe şi castelul San Pietro. Am să revin aici cândva.

IMG_2273

IMG_2284

A urmat Parma. Ziua din Parma a fost una liniştită în care ne-am plimbat pe îndelete, fără grabă. Gradina ducală (hm, aşa i-o zice? … mă rog, un parc imens) ne-a oferit umbră şi răcoare după plimbarea noastră. Tot aici am mâncat cele mai bune paste cu ciuperci şi sos alb din câte am încercat vreodată.

IMG_2776

A venit şi ziua mea de shopping la Milano. Reduceri ca aici nu am mai întâlnit în altă parte. E foarte probabil să nu fi nimerit eu o perioadă pentru reduceri la fel de potrivită, dar pentru mine aşa va rămâne mereu: Milano e cel mai bun oraş pentru cumpărături. Ziua următoare am văzut San Siro, cel mai mare stadion din Italia. Mă rog, nu e că ţineam musai să văd stadionul când eram în raiul cumpărăturilor.

Picture 228

Ok, recunosc, a mai urmat o zi pentru cumpărături în outletul Serravalle. Na, ce să zic, pentru mine a fost senzaţional, în imaginaţa mea aşa arăta locul perfect de shopping, un oraş format din magazine.

Apoi a venit rândul Genovei, un oraş port încântător. E pe gustul meu, doar are mare, nu i-aş fi putut rezista.    Ne-am plimbat pe străzile animate, am văzut cele mai mari vase comerciale şi de pasageri din viaţa mea, am avut parte de un apus superb în port şi am luat o cină delicioasă printre zidurile oraşului.

IMG_3147

Ultimul oraş italian pe care l-am văzut în vacanţa noastră din 2008 a fost Bergamo. Acolo este şi unul din aeroporturile de lângă Milano, cel pe care aterizează cel mai frecvent zborurile din România. Dacă aveţi zbor din aeroportul Bergamo, vă rog, nu ezitaţi să-i acordaţi o jumătate de zi. „Oraşul de sus”, se ajunge acolo după o urcare cu funicularul, este absolut fabulos. Priveliştea este minunată, unde întorci capul dai peste „verde”, iar îngheţata este delicioasă.

IMG_3227

Am revenit în Italia pentru a treia oară în 2011 pentru câteva zile la Milano. Deja ne simţeam ca acasă acolo, am avut parte de plimbări liniştite în Milano şi Monzza, nişte mese delicioase şi ceva cumpărături, bineînţeles.

IMG_9719

E clar, iubesc Italia. Am de gând să revin aici de încă patru ori cel puţin. Să explic. O dată am de gând să merg în Veneţia la carnaval, altădată să văd Cinque Terre şi Florenţa, apoi Roma şi Sardinia. Astea-mi sunt planurile acum, dar sunt sigură ca am să descopăr şi alte locuri pe care vreau să le văd în Bella Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *